Vienna International Model United Nations 2013

January 1st, 2014

Vienna International Model United Nations 2013

Vienna International Model United Nations 2013

Në ditët e sotme ka shumë konferenca te mbajtura në të gjithë botën çdo vit . Viena International Model per Kombet e Bashkuara ( VIMUN ) e mbajtur në Vjenë , Austri çdo vit organizohet nga të rinjtë dhe studentët e Forumit për Punë të Jashtme dhe asociacione të Kombeve të Bashkuara . VIMUN i parë u mbajt në vitin 1996 për të festuar 50 vjetorin e Kombeve të Bashkuara . Konferenca mbahet në Zyrën e Kombeve të Bashkuara në Vjenë . VIMUN është një nga forumet me autentike në mbarë botën për shkak të atmosferës ndërkombëtare dhe diversifikimit qe ka . Këtë vit ka pasur 250 pjesëmarrës nga 50 vende ne të gjithë botën, si: Shqipëria, Austria, Azerbajxhani , Bosnja dhe Hercegovina , Brazil, Kinë , Bregu i Fildishtë , Kroacia, Qipro , Republika Çeke, El Salvador , Francë, Gjermani , Hungari , Indi , Indonezi , Irlanda , Italia , Japonia, Republika e Koresë, Liban , Luksemburg , Mali , Nigeri , Peru , Polonia , Rumania , Federata Ruse , Arabia Saudite , Serbia , Suedia , Zvicra , Trinidad dhe Tobago , Turqia , Uganda , Ukraina , Mbretëria e Bashkuar , Shtetet e Bashkuara , Zimbabve , etj
Nga 11 deri më 15 gusht 2013 , Ms.Aleda Kushta , një studente nga Departamenti i Ekonomisë në Fakultetin e Ekonomisë dhe Shkencave Administrative mori pjesë në VIMUN . Ajo përfaqësoi Emiratet e Bashkuara Arabe në FMN me temën e krizës '' Borxhi Sovran i Evropës dhe i
FMN-së '' . U diskutua për sfondin historik të FMN, Standartin e Arit, rreth Sistemit te Bretton-Woods, sistemit të kuotave të FMN-së, per financimin dhe aktivitetet e saj , Credit dhe rolin e FMN-së gjatë krizës dhe sfidat e tij të ardhshme .
 
 Agjenda përfshinte tregun e punës, normen e papunësisë, masat shtrënguese, tregjet në zhvillim si Kina , SHBA, Brazili, etj  mungesa e vullnetit për të siguruar para, masat dhe politikat e rritjes, duke dhënë kredi për bizneset e vogla dhe të mesme , duke marrë nën kontroll normat e interesit dhe problemin aktual te likuiditetit, duke theksuar faktin se FMN-ja siguron rritje dhe stabilitet fiskal . Një libër i shkruar nga Karl H.Stingeder, një rast studimor : Koreja e Veriut , se sa i parashikueshem është regjimi i dhënë me qëllim që të kemi një pasqyrë më të thellë në lidhje me çështjet aktuale që ndodhin në botë .
 
  Në ditën e parë , të gjithë pjesëmarrësit duhet të regjistroheshin në Hotelin Park Inn dhe më pas ata gëzonin një darkë pritjeje në '' Heuriger Feuerwehr Wagner '' ,me pjata tipike austriake . Kjo ishte një mundësi e madhe për delegatët e tjerë te njiheshin me njëri-tjetrin . Dita e dytë ,kryhej rregjistrimi në zyrat e OKB-së. Secili nga pjesëmarrësit morën ID personale e cila i dha atyre leje për të hyrë në OKB City. Një ceremoni e hapjes dhe të seanca e komisioneve e ndjekur pas saj . Gjithashtu ,ishte rregulluar për të ngrënë drekë në restorantin UNOV ku diplomatët e vërtetë qëndruan . Kryetari i Bashkisë së Vjenës u dha nje darkë pritjeje  për pjesëmarrësit në '' City Hall '' ( Rathaus ). Dita e tretë , vazhdoi me sesionet e komisioneve dhe u pasua nga nje darkë në '' NENI '' , një restorant çifut me menune tradicionale dhe një natë ndërkulturore në teatrin '' Urania '' . Ajo u organizua nga stafi i VIMUN dhe disa nga pjesëmarrësit e saj ku u shpalosen perceptimet dhe kulturat e tyre, vallet e tyre tradicionale , këngët , veshur me rroba tradicionale dhe duke luajtur instrumente të ndryshme muzikore . Ishte një natë e mahnitshme . Dita e katërt , ishte plot me debatet rreth letrës rezolutë . Më vonë , u organizua një natë clubbing në '' Platzhirsch '' . Dita e pestë dhe e fundit , është fokusuar në shpërndarjen e certifikatave të pjesëmarrjes dhe seancën e fotove . Asambleja e Përgjithshme mbajti ceremoninë e mbylljes, ku kryetari i shoqates se Rinisë dhe  Studentëve  ne Kombet e Bashkuara e Austri Mr.Michael F.Pfeifer mirëpriti pjesëmarrjen dhe vleresoi bashkëpunimin . Një fjalim nga kryetari i nderit dhe Drejtori i Shërbimit Informativ të Kombeve të Bashkuara ( UNIS ) i Vjenës , Mr.Janos Tisovszky u pasua nga fjala e Sekretarit të Përgjithshëm të VIMUN 2013 Mr.Mathias Horlesberger . Më pas , pjesëmarrësit patën mundësinë për të marrë disa nga fotot në selinë e Vjenës të Kombeve të Bashkuara . Kjo ishte një përvojë e madhe me plot aktivitete nga të cilat të gjithë mësuan shumë gjëra të reja