Forum i Hapur me Z. Hajro Lima: Marredheniet Politike, Ekonomike, Diplomatike dhe Ushtarake ndermjet Ankarase dhe Tiranes mes viteve 1990-2000

April 13th, 2013

Universiteti Epoka vazhdon traditën e forumeve të hapura, ku figura të njohura të jetës politike, ekonomike dhe sociale në Shqipëri janë të ftuar të ndajnë njohuritë dhe përvojën e tyre me nxënësit tanë. Më 11 prill 2013 kemi pasur kënaqësinë të kemi mes nesh publicistin dhe diplomatin e njohur Z. Hajro Limaj, i cili e ka kryer misionin e Atasheut Ushtarak të Shqipërisë në Ankara, Turqi nga viti 1994 deri në vitin 2000, të cilat ishin kohë shumë të vështira për të gjithë shqiptarët në rajon. Përveç që ka qenë këshilltar i Ministrit të Mbrojtjes se ai në fakt është këshilltar i Drejtorit të Përgjithshëm të Kolegjeve Turke në Shqipëri. Z. Limaj është i njohur për librat e tij, mendimet dhe shkrimet në media të ndryshme të shkruara dhe vizive në Shqipëri dhe jashtë vendit; në dekadën e fundit ai ka më shumë se 1200 artikuj të botuar.

Tema e Forumit te Hapur e zotit Limaj ishte "Marrëdhëniet politike, ekonomike, diplomatike dhe ushtarake midis Shqipërisë dhe Turqisë gjatë vitit 1990 - 2000". Gjatë fjalës së tij Z. Limaj theksoi kohët e vështira ishin me të cilat përballet Shqipëria dhe Kosova në ato vite dhe ndihmë e madhe dhe udhëzime Republika e Turqisë dhënë për çështjen shqiptare në rajon. Nëpërmjet fakteve dhe shifrave të cilat janë publikuar edhe në librin e tij më të fundit "Mes Ankarasë dhe Tiranës", zoti Limaj dha një pasqyrë të mbështetjes që ai ishte në gjendje për të marrë nga Turqia në terma monetare, si dhe bursa ushtarake për mijëra studentë shqiptarë për të studiuar në akademitë më të mira ushtarake të Turqisë. Ai vuri në dukje mbështetjen e madhe që Republika e Turqisë dhënë Shqipërisë në të gjitha aspiratat e saj integruese euroatlantike, si të gjitha fondet operative dhe monetare të nevojshme për forcat ushtarake shqiptare të jetë gati për anëtarësim në NATO etj Interesante Z. Limaj tha se gjatë vit i vështirë i vitit 1997, me anë të një konference për shtyp Ish-Kryeministri turk, zonja Tansu Çiller paralajmëroi të gjithë fqinjët shqiptarë të mos ndërhyjë në punët e brendshme të Shqipërisë, duke parandaluar një thyerje të mundshme të kufirit nga ana e tyre. Për më tepër, gjatë vitit 1999, kur Kosova ishte nën agresionit serb, Turqia ishte gati për të ndërhyrë me forcat e tyre ushtarake tokësore në Serbi në mënyrë që agresioni të merrte fund, pohoi z Limaj, edhe pse të gjitha vendet e tjera pothuajse e injoruan këtë çështje.