Forum i Hapur me Z. Baybars Altuntas: Rruga ime ne Shtepine e Bardhe

April 25th, 2013

"Gjithmonë besoni në ëndrrat tuaja, gjeni idetë më të mira të biznesit dhe kurrë mos hiqni dorë"

Autori i shitësit më të mirë "Nga autobus, të BMW", që thyen rekorde në shitje në Turqi, tani një bestseller edhe në Shqipëri, botuar nga OMBRA GVG Publishing House, z Baybars Altuntas vizitoi Universitetin Epoka më 25 prill 2013 dhe diskutoi me studentët në Forumin e Hapur, e cila u organizua nga "Entrepreneurs" Club. Ai ishte i ftuar për të paraqitur dhe të sigurojë informacion të mëtejshëm në lidhje me librin e tij bestseller në Turqi që ndoqën librin e shitjeve Steve Jobs brenda një jave dhe tani në Shqipëri është duke ndjekur të njëjtat hapa. Altuntas përgëzoi studentët për të marrë iniciativën për të krijuar "Entrepreneurs" Club dhe gjithashtu falenderoi Rektorin Prof. Dr. Remzi Altın e Universitetit Epoka, Dekanin e Fakultetit të Ekonomisë dhe Shkencave Administrative, Prof. Dr. Gungor Turan dhe Dekanin e Studentëve Z. Sezer Erdogan.

Në fillim të diskutimit me studentët e Universitetit Epoka, z Altuntas shpjegoi rrugën e tij në Shtëpinë e Bardhë, duke u bërë i vetmi ndërmarrës nga sipërmarrësit presidenciale te Samitit 2010 i cili arriti të marrë një takim personal me presidentin Obama. Ai vuri në dukje se çdo gjë ka filluar në një mëngjes te diele në bibliotekë gjatë kohës që ai ishte një student në Universitetin Bogazici. "Kur unë isha student në Universitetin Bogazici isha i prirur se si për të fituar para. Unë u përpoq për të bërë paratë tona pako duke fotokopjimit mësimet dhe shitjen me nxënësit e tjerë. Atë që unë isha duke bërë në këto kohë ishte duke shkuar në bibliotekë, duke kaluar kohën time në bibliotekë dhe të lexoni falas revistat, gazetat etj. Një ditë kam filluar për të lexuar një revistë ekonomike, një artikull në lidhje me franchising. Kjo ka ndodhur në vitin 1991, kur isha 21 vjeç ", tha ai. Ai u tha studentëve se sistemi franchising ishte një sistem i ri në Turqi. "Unë kam qenë student i gjuhës angleze në një universitet të mirë dhe unë nuk e di kuptimin e franchising ose të kuptuarit se çfarë do të thotë franchising. Gjithçka filloi nga tregimi rreth McDonalds e cila ishte në gjendje për të ardhur në Turqi. 

Duke diskutuar me nxënësit ai i tha atyre se ata duhet të fokusohen në idenë e biznesit, sepse sipas tij, pasuria më e rëndësishme që të gjithë kanë nuk është e para, por ideja e biznesit, sepse me paratë që ju keni nuk mund të fitoni idetë e biznesit, por nga idetë e biznesit ju mund të fitojnë të holla.

Si një student dhe një sipërmarrës i ri ai ishte shumë bindës në idetë dhe ëndrrat e tij. Çdo herë që dikush i tha "JO", ai e pyeti: "Pse jo?", Dhe ai u përpoq përsëri dhe përsëri. Sa herë që ai donte për të arritur një qëllim i tha atij "Çfarë kam humbur? Asgjë "Ai ka arritur qëllimet e tij dhe tani si rezultat ai është dhënë si një prej 40 biznesmenëve që krijuan risi dhe kompania e tij Deulcom International ka marrë çmimin prestigjioz," Euroawards ".

Në pjesën e fundit të konferencës, studentet bene pyetje. Pyetja e parë ishte nëse ai do të donte për të përmbushur çdo person historik nga e kaluara, i cili do të ishte ai. Altuntas u shpreh se: "Unë kam takuar njerëz që e bëri historinë në ditët e sotme, por nga unë kurrë nuk krijoi ndonjë dashuri për figurat e kaluara historike". I pyetur nga studentët në qoftë se ai do të besojnë një student që do vije tek ai me një ëndërr të madhe për një biznes, Altuntas u përgjigj se ai do të bëjë atë, sepse kur ai kishte ëndërr dhe të biznesit idetë e tij, ai ishte një student. "Gjithashtu e rëndësishme për një sipërmarrës të ri është për të gjetur dhe për të krijuar rrjetin e duhur", tha ai. Ajo që Altuntas zgjodhi si çështjen më të mirë të kësaj konference ishte në qoftë se është e rëndësishme që të ketë një diplomë në biznes ekonomike, ose, për t'u bërë një sipërmarrës i suksesshëm. Duke iu përgjigjur kësaj pyetje ai tha se e rëndësishme ishte ëndrra qe nje sipërmarrësi krijon, ndërsa një pjesë e ekonomisë mund të jetë e rëndësishme, por pa një ide ju nuk mund të keni risi. Në fund të konferencës ai ka bërë disa foto me studentët dhe të nënshkruar librat e tyre