Eksperienca e Egi Shijakut ne Kupen Vjetore e Imazhit te Mikrosoftit te mbajtur ne Washington

March 30th, 2013

Historia e muajit per kete vit është "Gratë frymëzojne Inovacionin Nëpërmjet imagjinatës: Festimi i Grave në Shkencë, Teknologji, Inxhinieri dhe Matematikë". Në respektim, USAID në qendër të vëmendjes ka gra të reja që punojnë në këto fusha.

"Ne nuk ishim të vetëdijshëm se sa ngjarje e madhe ka qenë në fakt deri në ditën e konkurrencës. Kur pashë njerëzit dhe se sa e rëndësishme ishte, energjia ishte e madhe dhe e dija se kjo ishte diçka që unë do kërkoja për të bërë përsëri dhe përsëri, "shpjegoi 20 vjeçarja, Egi Shijaku studente i Departamentit të Administrimit të Biznesit, në lidhje me përvojën e saj në vjetorin Microsoft Imagine Cup të zhvilluar në Tiranë më 15 mars.

USAID ka qenë një nga organizatorët kryesorë të vitit 2013 Microsoft Imagine Cup e cila solli së bashku 15 ekipe të nivelit universitar të paraqesin projektet e tyre IT për gjyqtarët. Pas konkursit, projekti zhvillimin e ndërmarrjeve USAID është duke ofruar asistencë teknike për fituesit 2013 për të ndihmuar ata në treg idetë e tyre fituese. Përveç kësaj, bizneset dhe organizatat e kualifikuar kanë të drejtë për një grant deri në $ 20,000 për të futur teknologjitë e biznesit ose risi.

Shijaku ka qenë pjesë e një ekipi prej tre personash nga Universiteti Epoka cilët konkuruan në konkursin e këtij viti të aplikacioneve të reja softuerike. ekipi i saj ka dorëzuar një aplikim software celular që lejon përdoruesit të ngarkoni fotografi dhe të dhënat GPS të mbeturinave dhe mbeturinave në mënyrë që të njoftojë autoritetet e qeverisjes vendore qe janë përgjegjëse për të pastruar.

"Mbledhja e mbeturinave është me të vërtetë një problem që na shqetëson. Tirana dhe të gjitha qytetet në Shqipëri kanë problemin e mbeturinave që nuk është hedhur në vendet e duhura dhe per me teper është hedhur në hapësirat publike. "

Sipas Shijakut, çelësi ishte për të ndërtuar diçka që ishte praktike dhe e dobishme. Zgjidhja e saj e bën më të lehtë për autoritetet lokale për të monitoruar pikat e nxehta mjedisore dhe u jep qytetarëve mundësinë thjesht për të klikuar dhe raportuar. Vetëm duke e ditur se sa e lehtë është për të raportuar do të shërbejë si një pengesë.

Ndërsa ekipi i saj u rendit i shtati kete vit, Shijaku tashmë është duke menduar për konkurrencën e vitit të ardhshëm dhe do të marrin pjesë në "Javën e Start-Up " në prill. Si student të vitit te dytë qe studiojnë Informatikë e biznesit, një program të ri i cili kombinon shkallë Shkenca Kompjuterike dhe Ekonomisë, të ardhmen e saj në të, dhe se e shumë vajzave të reja si ajo, duket e ndritshme.

Pengesa kryesore për rritjen e sektorit IT, veçanërisht programim dhe zhvillim software, është mungesa e aplikuesve të kualifikuar. Si Sektori IT Shqipërisë zgjerohet, gratë e reja si Shijaku janë hedhur në mundësinë për tu përfshire. Shijaku tha e habitur se si në intervista me njerëz, sidomos pas Imagine Cup, ka interes të rëndësishëm në të, jo për shkak të gjinisë së saj, por për shkak të asaj gjuhë programimi ajo e di.

http://blog.usaid.gov/2013/03/young-albanian-women-set-sights-on-it/